Ndoshta më shumë se çdo të konsumit të tjera elektronike të mirë, telefon duket të jetë në evolucion të vazhdueshëm, nga luksi e mirë të klasave të larta, vetëm për familjen e domosdoshme dhe tani edhe "telefonat e mençur" në internet gati janë të-përmbytjeve të tregut. Ajo nuk ka qenë gjithmonë në këtë mënyrë, si e telefonit të parë ishte projektuar thjesht për të transmetuar dhe të merrni mesazhe elektronike zë. Nga fillimet e hershme me aparate moderne teknologjikisht tru, këtu është historia e telefonit.

Që në fakt e shpiku telefonin? Pyetja ka qenë subjekt i debatit të ashpër gjatë dekadave si, ne vitin 1870, dy shpikësit të ndryshme janë duke punuar në atë që doli të jetë të njëjtën shpikje. Edinburg-lindur Alexander Graham Bell, i cili është përmendur rregullisht si shpikës të pajisjes së, dhe Elisha Gray dy projektuar pajisje shumë të ngjashme dhe shkoi në zyrën e patentave për miratim brenda disa orësh nga njëri-tjetri, që pjellë një betejë e famshme juridike në mes të dy shpikësit, i cili zile fitoi.

E telefonit mund të konsiderohet të jetë një mbizotërim të drejtpërdrejtë e telegrafit, e cila i parapriu atë teknologjikisht. Edhe pse të dy pajisjeve të komunikimit janë për transmetimin e mesazheve elektronike, telegrafi thelb vetëm kishte kapacitet për të marrë dhe për të dërguar informata të kufizuara përmes stilit kodin Morse përgjimi. Kjo nuk ishte deri Bell filluan të përpiqen dhe të përmirësuar telegrafi, e cila kishte qenë në përdorim për gati 30 vjet, që ai pa dashje shpiku telefonit. sfond Bell në muzikë çojë atë të besojë se disa shënime, ose 'mesazhe' si ai ishte interpretimi i tyre, mund të dërgohet së bashku në të njëjtën kohë tela si ata ishin në pitches të ndryshme dhe për këtë arsye nuk do të përplasen me njëri-tjetrin.

Bell mori shpikjen e tij të ri dhe iu afrua babait të tij të ardhshëm në ligj, Boston avokat Gardiner Greene Hubbard, për mbështetje financiare për shpikjen e "telegrafi harmonik 'të ri të tij. Ishte gjatë kësaj periudhe që u takua me asistentin e tij Bell Thomas Watson dhe përmes zhvillimit të vazhdueshëm përfundimisht prodhuar një pajisje në 1875 që mund të transmetojë fjalim elektronike përmes një transmetuesi, marrësin dhe një tela elektrike. Në mars të vitit 1876, zëri i parë që do të transmetohet ishte ai i Bell vetë, në një masë që shënoi shpikjen e telefonit dhe me vdekjen e telegrafit pastaj joefikase.

Një vit më pas linja e parë telefonike ishin ndërtuar nga Bostoni në Somerville dhe, deri në fund të 1880, Shtetet e Bashkuara kishin rreth 48.000 telefonat në mbarë vendin. Shpejt lidhjet gjithnjë e më shumë telefonike janë bërë, dhe thirrja e parë transkontinental është bërë në 1915, përsëri nga Bell dhe Watson, dhe Centrali i parë është patentuar në 1882 nga Leroy Firman.

Në 1889, Centrali telefonik mori një hap përpara në sajë të projektimit në shpikjen e një switch që mund të lidhur një linjë telefonike për çdo një nga një qindra linjat e tjera me anë të një slider. Kjo kaloni, i quajtur Switch fortë pas shpikësi i tij, është ende duke u përdorur si vonë si 1985. Që atëherë, telefonat celularë kanë evoluar në aparate të avancuara, normat e telefonit kanë vazhduar për të shkuar poshtë dhe madje edhe telefonat e internetit kanë filluar të bëhet web pajisje popullore.

Adam Singleton shkruan për një agjenci marketingu digjitale. Ky artikull ka qenë i porositur nga një klient i tha agjencisë. Ky artikull nuk është projektuar për të nxitur, por duhet të konsiderohen përmbajtje profesionale.